Novosti i događanja

LJETNA ŠKOLA KULTURE

OTKRIJMO LJEPOTE I OPASNOSTI MORSKIH DUBINA, 04.06. u 12:00h

Otkrijmo ljepote i opasnosti morskih dubina – interaktivna edukativna radionica, na kojoj ćemo zaroniti u tajne morskih dubina i upoznati čudesna bića fascinantnih boja i oblika, slušati šumove mora i ljubavnu priču s dna mora, zatim ćemo upoznati ribe koje hodaju, ribe koje mogu letjeti, zatim tajne morskih pasa, najotrovnije hobotnice i puževe, i još puno toga...

više... 

Počela je nova školska i studentska godina

OBAVIJEST UČITELJIMA, NASTAVNICIMA I PROFESORIMA BIOLOGIJE, LIKOVNE KULTURE, ALI I DRUGIM ZAINTERESIRANIM DJELATNICIMA U OBRAZOVANJU!

Udruga Gloria Maris je, uz pomoć Grada Osijeka, u veljači 2010. godine otvorila stalnu izložbu vodenog svijeta, u Tvrđi, pokraj Vodenih vrata.

Na izložbi se mogu vidjeti:

- fosili (ostaci beskralješnjaka Panonskog mora i dr.)

- kućice i ljušture slatkovodnih  i kopnenih mekušaca Slavonije i Baranje  (Drava, Dunav, Kopački rit i dr.)

- kućice i ljušture mekušaca Jadranskog mora  (s označenim zaštićenim vrstama)

- kućice i ljušture mekušaca iz raznih drugih, svjetskih mora.

Osim puževih kućica, školjaka i glavonožaca, na izložbi se mogu vidjeti spužve, koralji, zvjezdače, ježinci, rakovi, ribe iz Drave i Dunava, neobične ribe iz mora, morski psi i dr.

Po broju primjeraka izložba je najveća u Hrvatskoj i srednjoj Europi, a po rijetkosti eksponata mogu nam pozavidjeti mnogi muzeji u svijetu.

U Registar muzeja RH (MDC- Muzejski dokumentacijski centar) izložba je uvrštena kao "Stalna izložba vodenog svijeta".

Udruga kontinuirano provodi programe odgojno - obrazovnog karaktera, s ciljem razvoja prirodoznanstvene kulture djece i mladih. Izložbu stoga posjećuju organizirane skupine djece predškolskog uzrasta, učenika osnovnih i srednjih škola te studenti.

U mišljenjima i preporukama struke istaknuto je da je izložba odličan doprinos odgojno - obrazovnom sustavu na svim razinama, a posebno u području prirodoslovlja.  Nadalje,  istaknuto je da je izložba prikladna za integraciju raznih nastavnih sadržaja, biologije, zemljopisa, likovnog i jezičnog stvaralaštva, što nalaže i novi obrazovni sustav.

Cijene ulaznica za učenike i studente su 15 kn, a za nastavnike koji dovode grupe, ulaznice su besplatne. U cijenu ulaznice uračunato je i edukativno vodstvo.

tel:     031/ 322-907    ili

mob:  091/ 506- 4668,    091/ 955- 6973

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kako diše morski svijet?

Od 25. do 30.08. u Osijeku se održavala 10. međunarodna kulturna i pedagoška manifestacija za djecu i mlade "Zemlja bez granica", u organizaciji Udruge Breza. Obzirom da je glavni naziv ovogodišnje manifestacije bio ZEMLJA DIŠE, naša Udruga Gloria Maris organizirala je tim povodom edukativno - kreativnu radionicu KAKO DIŠE MORSKI SVIJET.
U edukativnom dijelu radionice učili smo djecu o tome kako dišu razne životinje u moru (puževi, školjke, spužve, ribe, morski psi, i dr.), a u kreativnom dijelu smo izrađivali jaja morske kornjače, a zatim i veliku morsku kornjaču. Izradom morske kornjače željeli smo doprinijeti jačanju svijesti o potrebi očuvanja morskih kornjača, mora, oceana, kao i cjelokupnog ekosustava...

 galerija 1            galerija 2                  galerija 3

 

Biolog-i-ja

 

NAŠ MUZEJ MEĐU NAJVAŽNIJIM BIOLOŠKIM DESTINACIJAMA U OSIJEKU I OKOLICI...

Udruga Gloria Maris je sudjelovala u projektu Biolog-i-ja, kojeg provodi Odjel za biologiju osječkog sveučilišta.
Neki od ciljeva projekta su prepoznati, istaknuti i promovirati biološki važne destinacije u Osijeku i okolici.
Studenti Odjela za biologiju prezentirali su učenicima osnovnih i srednjih škola prirodoslovnu zbirku našeg muzeja.
Aktivnosti su se odvijale pod vodstvom doc.dr.sc. Dubravke Čerba, s Odjela za biologiju.

video                 galerija

Ispod valova - Festival znanosti 2014.

Od 07. do 12. travnja 2014. održan XII Festival znanosti, u organizaciji Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku. Udruga Gloria Maris i Učiteljski fakultet u Osijeku sudjelovali su s radionicom "Ispod valova".

ISPOD VALOVA

Sudionici radionice, učenici OŠ Vijenac iz Osijeka, imali su priliku naučiti ponešto o gibanjima mora, morskim mijenama, morskim strujama, vrstama i karakteristikama valova, a zatim i upoznati različite organizme iz mora te otkriti kako se oni prilagođuju valovitim gibanjima mora na različitim dubinama i uz njegovu obalu...U organizaciji radionice sudjelovali: Željko Popović, voditelj, profesor visoke škole zaposlen na Učiteljskom fakultetu u Osijeku na prirodoslovnim predmetima, zatim Nives Haničar, AnaMarija Štefan, Elena Klobučar i Josipa Klaić – studentice Učiteljskog fakulteta u Osijeku, te Vladimir Filipović i Mandica Stjepanović, voditelji obrazovnih aktivnosti u Udruzi Gloria Maris.

galerija