Svjetlost i more različito boje alge




Ta čudesna zbivanja koja se dešavaju u morskim dubinama, posjetiteljima različite dobi, približili su naši voditelji Željko Popović, profesor osječkog sveučilišta i Vladimir Filipović, voditelj obrazovnih programa u Udruzi Gloria Maris.

Alge...Često su nam nekako apstraktne! U okviru Festivala znanosti malo smo se približili tim čudesnim tvorbama, njihovim osobinama, pigmentima, ponovili fotosintezu, pojasnili fenomen cvjetanja mora i još puno toga. Veoma je čudesna sposobnost kromatske adaptacije, tj. alge mogu mijenjati boju pod utjecajem promjene spektralnog sastava svjetlosti.


Velika hranjiva vrijednost, primjena u kozmetici i medicini, "čistači organizma", pročišćivači voda, primjena u raznim granama industrije... Alge su budućnost.

Alge imaju iznimno veliku hranjivu vrijednost, a posebno su bogate vitaminom C, mineralima, tiaminom, bjelančevinama i vlaknima, dok sadrže mali postotak masnoća.

Sadrže i vitamin B, koji jača središnji živčani sustav, kosu, nokte i krv. Alge se u prehrani većinom koriste u azijskim zemljama gdje su najveći potrošači Japan, Kina i Koreja. Alge su poznate i kao čistači organizma, jer nas obnavljaju i štite od raznih izvanjskih utjecaja. Tradicionalna medicina upotrebljava ih za smanjenje opeklina, borbu protiv tumora i kao sredstvo postizanja savršene tjelesne težine (reguliraju probavu, smanjuju loš kolesterol). Alge u povijesti koristile su se diljem planete, od Azteka, Rusa, Kelta do Afrikanaca.

Alge nisu lijek, ali zbog obilja hranjivih tvari u prirodnom i cjelovitom obliku, djeluju ozdravljujuće. O njihovoj kvaliteti svjedoči i činjenica da se algama hrane i astronauti jer povećavaju imunitet i jačaju centar za koordinaciju. Naime NASA je proučavala alge kao mogući izvor hrane u svemirskim misijama. Važno je spomeniti da su ih koristili i Rusi za liječenje pacijenata izloženih radijaciji u Černobilu.

Dosta se govori kako alge ne mogu nestati te da bi njihova energetska vrijednost mogla riješiti problem gladi u svijetu. Velika njihova prednost je što se brzo razmnožavaju, tako da u jednom danu iz jedne alge može nastati milijun novih. Iskorištenjem algi ne iscrpljuju se prirodna bogatstva zemlje i ne zagađuje se okoliš.

Također, moderan svijet traži dodatke prehrani, a što su oni prirodniji, bogatiji i cjelovitiji, to je njihov učinak bolji i bez nuspojava. Ako su oni u svojem prirodnom obliku, i k tome još iz divljih, a ne uzgojenih izvora, tada osim hranjivosti posjeduju i određenu vitalnu i iskonsku energiju.


fotografije